Jak wybrać mięso dla psa? Żywienie dietą domową i BARF
Żywisz psa z dietą domową? A może BARF? Dowiedz się, czym różnią się poszczególne rodzaje mięs i jak poznać, czy mięso jest świeże. Mamy dla Ciebie kompletny przewodnik po tym, jak kupować mięso dla psa lub kota.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dietach dla zwierząt.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak kupować mięso dla psa?
Mięso dla psa możesz kupić właściwie w każdym sklepie. Jeżeli dany produkt znalazł się w markecie lub delikatesach to jest on przeznaczony do spożycia przez ludzi. Został zatem określony jako bezpieczny. Nie ufaj jednak ślepo danej sieci. Zawsze oceniaj mięso wizualnie.
Mięso powinno mieć kolor różowy. Drób jest zwykle jasnoróżowy, gdy wołowina i wieprzowina mają ciemniejsze zabarwienie. Nieświeże mięso może zmieniać kolor. Czasem staje się zielonkawe, a w innych sytuacjach brązowieje. O możliwym zepsuciu świadczy także śliska i lepka powierzchnia.
Wybierając mięso, możesz zwracać uwagę także na zapach. Psujący się produkt wydziela słodką i stęchłą woń, choć nie jest to reguła. Naturalny, specyficzny zapach ma np. mięso królika. Nigdy nie kupuj ani nie podawaj psu mięsa, co do którego masz wątpliwości.
Jakie rodzaje mięsa może jeść pies?
W misce psa może znaleźć się drób, czyli:
- kurczak,
- indyk,
- kaczka, czy gęś.
Jest to tak zwane białe mięso, które uważane za lżejsze i delikatniejsze, choć np. kurczak jest zaliczany do jednego z najczęstszych alergenów u psów.
Polecane karmy dla psów - sprawdź ceny!
W menu czworonoga można uwzględnić także:
- wieprzowinę,
- cielęcinę,
- wołowinę,
- baraninę,
- jagnięcinę,
- królika lub bardziej egzotyczne mięsa jak konina.
Każdy rodzaj mięsa różni się zawartością aminokwasów egzogennych, tłuszczu, białka czy witamin i składników mineralnych.
Pamiętaj, że jeżeli nie ma do tego przeciwwskazań, pies powinien otrzymywać różne rodzaje mięsa, by uzyskać pewność zapewnienia mu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Jeżeli żywisz pupila dietą domową nie zapominaj o suplementacji olejem z łososia. Zapewnia on kwasy tłuszczowe omega 3, które równoważą zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 obecnych w tkankach zwierząt. Podczas diety domowej i BARF konieczna jest także suplementacja wapnia oraz jodu i witaminy E.
Gotując psu mięso, warto zwracać uwagę na to, by nie robić tego zbyt długo. Nadmierna obróbka termiczna skutkuje m.in. utratą cennych aminokwasów oraz witamin. Wkładaj mięso do gotującej się wody i nigdy nie gotuj dla czworonoga mięsa z kością. Posiłki dla psa możesz przygotowywać także np. na parze. Metoda ta sprawdza się dla chudych mięs oraz warzyw. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł na temat żywienia BARF dla psa krok po kroku.
Najważniejsze wady i zalety różnych rodzajów mięsa
Komponując posiłki dla swojego psa, zwracaj uwagę na charakter mięsa. Niektóre rodzaje zawierają więcej tłuszczu, a inne lepiej sprawdzają się dla psów z wrażliwym przewodem pokarmowym. Kilka przydatnych informacji znajdziesz w poniższych opisach.
- Drób grzebiący, czyli kurczak i indyk to dwa rodzaje łatwo dostępnych i popularnych rodzajów mięs. Są one bogate w białko, ale ubogie w tłuszcz. Takie mięso warto łączyć lub stosować zamiennie z bardziej tłustymi składnikami.
- Drób wodny to głównie kaczka i gęś. Mięso ptactwa wodnego również jest stosunkowo łatwo dostępne szczególnie w dużych sieciach sklepów. Jest ono tłustsze i bardziej kaloryczne niż mięso kurczaka, czy indyka. Z tego względu kaczka i gęś to mięsa atrakcyjne smakowo dla psa. Warto podawać je raczej okazjonalne.
- Wołowina pochodzi głównie od krów mlecznych, które przestały być użytkowane w ten sposób. W Polsce rzadziej kupić można wołowinę pochodzącą z krów mięsnych. Drugi rodzaj mięsa jest jednak o wiele bardziej wartościowy i smakowity. To mięso jest szczególnie bogate w żelazo oraz cynk oraz selen. Pamiętaj, że jeżeli Twój pies reaguje alergicznie na wołowinę, to nie wolno podawać mu również cielęciny.
- Wieprzowina, czyli mięso ze świni jest bogate w witaminy z grupy B, cynk oraz żelazo hemowe. Tego rodzaju mięsa nie podaje się na surowo ze względu na ryzyko choroby Aujeszkyego u psów.
- Królik to często dobry wybór dla psich alergików. Nie zawiera dużej ilości tłuszczu, dlatego nadaje się dla czworonogów z wrażliwym przewodem pokarmowym.
- Baranina to mięso z owiec. Ma ona specyficzny smak oraz zapach. Jest to mięso tłuste i zawiera sporą dawkę żelaza. Jeżeli chcesz wybrać mniej tłustą opcję, kup psu jagnięcinę.
- Ryby w diecie psów mogą znaleźć się także ryby. Jeżeli Twój pies je lubi to stanowią cenny dodatek do jego menu. Stanowią one doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zawsze usuwaj z nich ości. W przypadku BARF na surowo możesz serwować łososia, dorsza, halibuta lub np. solę. Gatunki, które zawierają substancję antyodżywczą tiaminazę, należy natomiast gotować. Obróbce termicznej poddawaj mintaja, czy morszczuka.
Wiedza o właściwościach mięsa oraz najlepszych sposobach na jego przygotowanie jest podstawą komponowania zdrowego menu dla psa. Twoje starania to krok w kierunku dłuższego życia Twojego pupila.