Gurami czekoladowe - słodko usposobiona ryba akwariowa

Fenomenalne gurami czekoladowe, czyli Sphaerichthys osphromenoides. Mieszka w wodach Malezji, Sumatry i Borneo. Opis to sama słodycz. Ma pysznie czekoladowy kolor z trzema wyraźnymi paskami w poprzek ciała. I dziubek, który dodaje mu niesamowitego uroku. Wyjątkowo spokojne i płochliwe usposobienie. Dorasta do 5 cm, więc jest bardzo mały, jak na gurami, podobnie jak prętnik karłowaty. Oddycha powietrzem atmosferycznym, które pobiera przy tafli wody.

Teraz poznajmy ważne informacje dotyczące parametrów wody w naturalnych siedliskach tych ryb. Zamieszkuje czyste, często klarowne akweny. Ze względu na duży udział wody deszczowej, pH w naturalnych stanowiskach może spadać nawet do 3. To prawie tak, jakby ta ryba akwariowa pływała w soku z cytryny (pH 2). Woda jest tak kwaśna ze względu na wysoką zawartość dwutlenku węgla pochodzącą między innymi z fermentacji osadu dennego i związków humusowych. Dlatego hodowla tych gurami jest dość trudna.

Oczywiście nie możemy kupionej ryby wprowadzić do wody o pH 4. Taka adaptacja powinna przebiegać stopniowo. Zanim ją kupimy, zobaczmy, czy na akwarium z gurami czekoladowym jest opis parametrów wody w sklepie. Jeżeli nie, sami zmierzmy wodę w worku, w którym przynieśliśmy rybę. Najlepiej obniżać pH o jeden na miesiąc w sposób naturalny, czyli dodając suchych liści lub ekstraktów humusowych. Jeżeli w naszym akwarium ma być hodowla, warto dążyć do niskich wartości, ale przy standardowym utrzymaniu lepiej nie ryzykować poniżej 6 pH

Gurami czekoladowe a pyszczak saulosi

Akwarium dla gurami czekoladowego powinno mieć co najmniej 60cm długości na parę. Jednak im większe, tym więcej czekoladowych ryb pomieści… Wymagania to na pewno mocny, wydajny filtr. Deszczownia skierowana na bok akwarium, na którym jest zamocowana, żeby rozbić mocny prąd wody. Dla bardziej wtajemniczonych technicznie można poszerzyć dziurki w deszczowni, aby nie tworzyć dużego ciśnienia przy wypływie wody z filtra. Nieruchoma tafla, to szczęśliwe gurami.

pH najlepiej około 6, bo przy niższych wartościach woda staje się bardzo niestabilna. Temperatura 25-30⁰C (niezbędna grzałka – cena to około 16zł) przy dopilnowaniu, aby temperatura nad taflą wody była podobna. Im bardziej uboga w sole mineralne woda, tym lepiej. Jednak i tutaj mogą być problemy z wahaniami pH, więc zawsze jest dobrze mieć trochę zapasu węglanu wapnia w wodzie. Idealne byłoby mieszanie wody kranowej z destylowaną w proporcjach wybranych przez akwarystę.

Podane wyżej wymagania odnoszą się do utrzymania ryb w środowisku podobnym do naturalnego, a co za tym idzie – rozmnażanie zwieńczone sukcesem. Jeżeli nie mamy tak daleko idących aspiracji akwarystycznych, wystarczy woda kranowa i dużo korzeni, suszonych liści migdałecznika, liści dębu, szyszek olchy. Cena takiego wystroju jest dość niska (możemy go sami pozbierać w lesie). Pamiętajmy jednak, że to ryby, które nie są tak przyzwyczajone do wysokich zawartości soli jak na przykład pyszczak saulosi. Czystość (nieklarowność) wody jest w przypadku wysokiego pH bardzo ważna. Jeżeli zignorujemy wymagania tych ryb, mogą złapać różne choroby bakteryjne. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o rybce gurami mozaikowate.

Podstawowym aspektem, jaki trzeba zabrać pod uwagę, jeżeli planujemy rozmnażanie tych ryb, jest poznanie właściwości wody. Jak bezpiecznie ją zakwaszać, jak sporządzić wodę do zasymulowania opadów deszczu, jakie proporcje związków humusowych są bezpieczne w stosunku do poziomu węglanu wapnia? To materiał na całą książkę i nie mamy możliwości pójścia na skróty do takiej wiedzy. Zainteresowanym przydadzą się informacje z książki „Hydrobiologia – podstawy” autorstwa Marcina Plińskiego. Jest dostępna za darmo w Internecie. To prawdziwa skarbnica wiedzy dla każdego akwarysty, nie tylko tego, któremu śni się hodowla gurami.

Polecane akcesoria do akwarium - ceny internetowe!

Ryba akwariowa gurami czekoladowe na tle roślin, a także jej wymagania i hodowla

Kolejnym krokiem do sukcesu będą informacje na temat biotopu. Kiedy i jak często pada, jak waha się pH, temperatura, poziom wody. Nie trzeba dokładnie odtworzyć natury, ale każdy krok w kierunku zapewnienia rybkom warunków naturalnych będzie krokiem do powodzenia. A warto, oj warto się postarać, aby rozmnażanie skończyło się sukcesem, bo te ryby to… gębacze! Tak, dokładnie tak samo jak pyszczak saulosi i reszta ekipy z Jeziora Malawi. Samiczki tych gurami odpływają po tarle w ustronne miejsce i trzymają młode w specjalnych kieszeniach w pysku. Dlatego ważne jest wysokobiałkowe karmienie przed tarłem. Podczas inkubacji samice praktycznie nie jedzą.

Gurami czekoladowe - wyjątkowe miejsce dla gurami

Gurami to ryba akwariowa o wyjątkowym usposobieniu. Wybiera sobie jakieś miejsce, najlepiej z pływającymi roślinami i tam będzie „urzędowała”. Nie goni innych ryb i nie gryzie, ale do tematu towarzystwa należy podchodzić bardzo, ale to bardzo ostrożnie, ze względu na ich delikatność i podatność na choroby. Lepiej utrzymać czystość wody, niż dołożyć pięciu nowych towarzyszy. Jeżeli już musimy trzymać gurami z innymi rybami, to najlepsze będą razbory klinowe. Właściwie to jedne z nielicznych ryb, które odpowiadają biotopowo. Towarzyszami z innych środowisk mogą być neony innesa, tetra cesarska, miedzik obrzeżony, drobnoustki, a na dno kiryski i otoski. Nie wolno łączyć gurami z rybami takimi jak pyszczak saulosi.

Dla Sphaerichthys osphromenoides najlepsze będą rośliny rosnące na tafli wody takie jak pistia, limnobium, eichhornia, salvinia (cena nawet niższa niż za standardowe rośliny). Doskonale nadadzą się też rośliny, które można położyć przy tafli wody, takie jak wątrobowce, czy mchy. Do podłoża sadzimy rośliny nie potrzebujące dużo światła: pogostemon,  echinodorus, cryptocoryne, vallisneria, shinnersia. Na dno kładziemy dużo liści i korzeni, żeby woda nabrała herbacianego koloru. W takich warunkach rybki będą się czuły idealnie.

Gurami czekoladowe to pralinka w całej rodzinie. Jego usposobienie jest wyjątkowe. Malutki, płochliwy i bardzo delikatny, ale w tym właśnie tkwi jego urok. W stosunku do większości gurami, które o wiele łatwiej rozmnożyć, ten gatunek nadal zachowuje bardziej dzikie zachowania. Dla doświadczonego akwarysty jest fenomenalnym obiektem do obserwacji na długie lata.

Gurami czekoladowe to najsłodsza ryba na świecie. Pyszny czekoladowy wygląd ze spokojnym delikatnym usposobieniem nadzianym uroczą nieśmiałością.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny