Weterynarze ostrzegają: ten popularny smakołyk może zabić Twojego psa

Kupując przysmaki dla naszych psów, na ogół chcemy sprawić im przyjemność, zająć czas lub podarować nagrodę. Jednak nie każdy z dostępnych w sprzedaży przysmaków jest bezpieczny dla naszych pupili. Weterynarze ostrzegają, że jeden z dostępnych w sklepach produktów może być bardzo groźny.
- Prasowane kości dla psa – przysmak, który może być toksyczny
- Jak wytwarza się prasowane kości?
- Dlaczego kości z prasowanych skór są niebezpieczne dla psów?
- Po czym poznać niebezpieczne kości dla psa?
Prasowane kości dla psa – przysmak, który może być toksyczny
Prasowane kości dla psów są jednymi z najczęściej kupowanych smakołyków dla czworonożnych pupili. Świetnie sprawdzają się jako gryzaki, są uwielbiane przez czworonogi, mogą pomóc w redukcji kamienia nazębnego i zaspokoić naturalną potrzebę żucia. Niestety niektóre prasowane kości dla psa mogą być toksyczne, a nawet śmiertelnie niebezpieczne.
Problem dotyczy procesu produkcyjnego. Prasowane kości wytwarza się ze skór zwierzęcych. Biały kolor kości zostaje pozyskany poprzez substancje wybielające. Co więcej, w niektórych kościach znajdziemy też sztuczne aromaty i różnego rodzaju chemikalia, które nie mają przeznaczenia do spożycia.
Kolejnym zagrożeniem jest proces sklejania płatów skóry. Badania wykazały, że do sklejania niektórych prasowanych kości używa się kleju, który nie jest zdatny do spożycia. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich kości prasowanych. Największym zagrożeniem są kości niewiadomego pochodzenia, bez podanego składu i wartości odżywczych. Często są to produkty sprowadzone z Chin. W ich przypadku nie ma kontroli nad procesem produkcyjnym, nie obowiązują normy jakości, a skład pozostaje niejasny.
Jak wytwarza się prasowane kości?
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, prasowane kości przeważnie wytwarza się ze skór zwierzęcych. Na ogół są do odpadki skór wołowych oraz bydlęcych. W tego typu odpadkach nie ma nic złego, jednak skóry czyści się chemicznie. Kolejnymi etapami są rozdrabnianie, wybielanie oraz formowanie na różne kształty.
W toku produkcji często moczy się skóry w wybielaczach oraz różnego rodzaju detergentach. Dzięki temu skóra uzyskuje elegancki, jasny kolor. W celu zminimalizowania zapachu preparatów chemicznych, stosuje się specjalne substancje smakowe i zapachowe. To właśnie dzięki temu, prasowane kości są dla psów bardzo atrakcyjne.
Ostatni krok produkcyjny to utwardzanie, lakierowanie powierzchni i pakowanie. Zaznaczamy, że nie chodzi tu o wszystkie kości prasowane dla psów. Niektóre wyroby spełniają standardy jakości i są w pełni bezpieczne dla naszych pupili. Na ogół nie są to wyroby z prasowanych skór, pochodzą ze sprawdzonego źródła i zawierają informacje o składzie. Ich wygląd nie jest tak atrakcyjny, ponieważ do produkcji nie stosuje się substancji wybielających. Tutaj znajdziesz propozycje atrakcyjnych i zdrowych przysmaków dla psa.

Dlaczego kości z prasowanych skór są niebezpieczne dla psów?
Weterynarze podają kilka powodów, dla których warto zrezygnować z podawania psu kości z prasowanych skór. Jednym z najbardziej poważnych jest ryzyko zadławienia. Na początku kość jest twarda, jednak pod wpływem gryzienia i psiej śliny, zaczyna mięknąć. Długie, miękkie paski skóry mogą doprowadzić do zadławienia się pupila, który nie będzie w stanie przełknąć zbyt dużego kąska.
Ryzyko zadławienia jest szczególnie wysokie u małych psów. U nich też najczęściej dochodzi do niedrożności jelit. Fragmenty prasowanych kości mogą zbrylić się w żołądku, powodując u pupila silne dolegliwości bólowe. W ekstremalnych przypadkach, konieczna jest interwencja chirurgiczna.
Prasowane kości niewiadomego pochodzenia są tanie i łatwo dostępne. Ponadto wyglądają elegancko, mają biały kolor lub delikatne paski w innych, żywych barwach. Niestety tego typu produkty mogą powodować zatrucia pokarmowa. Jest to związane z toksycznymi substancjami, które zmiękczają i wybielają skóry w toku produkcji. W efekcie kość może powodować biegunki, a nawet uszkodzić nerki lub wątrobę naszego pupila.
Po czym poznać niebezpieczne kości dla psa?
Nie wszystkie kości dla psa stanowią zagrożenie dla jego zdrowia. Dlatego warto wybierać świadomie i nauczyć się rozróżniać dobrej jakości wyroby. Przede wszystkim, zwracamy uwagę na kraj produkcji. Na ogół produkty powstające w krajach o niższych standardach sanitarnych, są znacznie gorszej jakości.
Powodem do niepokoju powinien być też brak składu na opakowaniu. Jeśli kość jest idealnie biała lub posiada atrakcyjne wizualnie elementy w żywych kolorach, może to być znak, że zastosowano wybielanie i dodano barwniki. Zdrowe gryzaki dla psa posiadają informacje o składzie i naturalny kolor.
Wybierając kość dla psa, warto zasugerować się też jej twardością. Kości z prasowanych skór są bardzo twarde i mogą powodować uszkodzenia zębów. Naturalne wyroby prasowane mogą być twarde lub półtwarde, a informacje znajdziemy na opakowaniu lub na stronie producenta. Gryzaki półtwarde będą łatwiejsze do rozgryzienia i idealne dla szczeniąt oraz psów starszych.
Istnieje też kilka ciekawych alternatyw dla prasowanych kości. Są to różnego rodzaju naturalne przekąski. Mogą to być uszy królicze, uszy wołowe, tchawice. Jako naturalny przysmak dobrze sprawdzi się też kawałek marchwi. Niektórzy polecają też naturalne gryzaki z poroża jelenia, jednak ze względu na twardość, zaleca się je tylko dla psów ze zdrowymi i mocnymi zębami. A może zainteresuje Cię ten artykuł o top 5 najlepszych karmach dla psa?