Karmisz kota mlekiem? Możesz mu poważnie zaszkodzić

Prawidłowe żywienie kota to jeden z najistotniejszych elementów dbałości o jego zdrowie. Mogłoby się wydawać, że nasi koci towarzysze zjedzą niemal wszystko, jednak ich układ pokarmowy ma specyficzne wymagania. Błędy w żywieniu mogą mieć konsekwencje w postaci chorób i złej kondycji organizmu. A więc, jak karmić kota mądrze? Prezentujemy produkty, które naprawdę wspierają kocie zdrowie.
- Fundament kociej diety – mięso
- Które produkty wspierają zdrowie kota?
- Które produkty warto wyeliminować z kociej diety?
Fundament kociej diety – mięso
Koty są urodzonymi mięsożercami, a to oznacza, że ich organizm najlepiej radzi sobie z trawieniem i wykorzystywaniem składników odżywczych z mięsa. Podstawę kociej diety zawsze powinno stanowić białko zwierzęce, będące źródłem energii i wartości odżywczych.
Do wyboru pozostaje wiele gatunków mięs. Drób, wołowina i mięso królicze znajdują się w czołówce dobrze trawiących i pełnowartościowych źródeł białka. Opiekun kota może podawać mięso jako podstawę diety lub jako dodatek do dobrze zbilansowanych diet gotowych.
Warto też zwrócić uwagę na dietę BARF, która stopniowo zyskuje na popularności. Dieta BARF bazuje na surowym mięsie, podrobach oraz niewielkim dodatku warzyw i owoców. Według wielu ekspertów, jest to model żywienia, który najlepiej odwzorowuje naturalne karmienie dzikich kotów. Dieta ma wiele zalet, jednak wymaga większego zaangażowania od opiekuna zwierzęcia. Posiłki muszą być też wzbogacone o odpowiednie suplementy diety, zapewniające pupilowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Tutaj podpowiadamy, czy koty można karmić domowym jedzeniem.
Które produkty wspierają zdrowie kota?
Podstawę kociej diety powinno stanowić mięso, jednak na tym nie koniec. W menu powinny znaleźć się też kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy je w rybach. Kwasy tłuszczowe odpowiadają za zdrowy wygląd sierści i skóry, a co więcej wspomagają pracę układu nerwowego i wspomagają odporność. Ryby nie powinny stanowić podstawy diety, lepiej sprawdzą się jako dodatek.
W diecie mruczków mogą znaleźć się też jajka. Podane na surowo żółtko jest cennym źródłem białka i witamin z grupy B. Regularne podawanie żółtka poprawia stan sierści i wpływa pozytywnie na zdrowie zwierzęcia. Wystarczy podawać jedno żółtko raz w tygodniu.
Ciekawym dodatkiem w kociej diecie są też oleje zwierzęce. Do codziennych porcji jedzenia możemy dodawać olej z łososia, który działa przeciwzapalnie i wspiera układ krążenia. Kocia dieta może być też uzupełniona w niewielkie ilości warzyw. Najlepiej aby były to warzywa ugotowane i podane w dobrze rozdrobnionej formie. Ich udział w kociej diecie powinien być niewielki, bowiem podstawę zawsze stanowi pełnowartościowe mięso.

Które produkty warto wyeliminować z kociej diety?
Lista produktów wskazanych w diecie kota jest bardzo bogata, jednak równie bogata jest lista produktów, które nigdy nie powinny znaleźć się w menu naszych mruczków. Niektóre produkty są bezpieczne dla człowieka, ale u kotów mogą wywołać groźne reakcje organizmu.
W kocim menu nigdy nie powinny znajdować się takie produkty jak czosnek, cebula i szczypior. Są to rośliny, które zawierają, zgubne dla kociego organizmu związki siarkowe. Ich podawanie może uszkadzać czerwone krwinki i prowadzić do anemii.
Kocie menu musi być też pozbawione winogron i rodzynek, mogących wywołać niewydolność nerek. Często powtarzanym przez właścicieli błędem jest podawanie kotu produktów mlecznych. Co prawda, koty bardzo chętnie piją mleko, jednak większość dorosłych osobników nie toleruje laktozy. W konsekwencji, kot może cierpieć na różne dolegliwości brzuszne.
Kocia lista produktów zakazanych obejmuje także kawę i czekoladę, które są dla zwierząt toksyczne. Z pewnością odradza się też podawania gotowanych kości drobiowych. Gotowane kości rozpadają się na drobne, ostre kawałki. Ich połknięcie może uszkodzić przewód pokarmowy.
Niezmiernie ważna jest nie tylko jakość, ale i ilość podawanego jedzenia. Tutaj prezentujemy informacje na temat tego, ile naprawdę powinien jeść kot.